Tanuljunk tanulni!

Mecbux

Mecbux

Kosztolányi Dezső

2016. január 22. - monimerczel

Életrajz

1885.március 29-én született Szabadkán. Apja, Kosztolányi Árpád a helyi gimnázium matematika-fizika szakos tanára, majd igazgatója volt. Anyja, Brenner Eulália. Elemi iskoláit és gimnáziumi tanulmányait Szabadkán végezte.Az iskolából kicsapják, magántanulóként érettségizik le.

A budapesti egyetem bölcsészkarának magyar-német szakos hallgatója. A híres Négyesy László szemináriumon barátságot köt Babits Mihállyal, Juhász Gyulával. Újságíróként dolgozik, a Nyugat is közli írásait. Feleségül veszi Harmos Ilonát /írói álneve: Görög Ilona/.

Az ínyén vörös foltot fedez fel, a rák első tüneteként.A visegrádi újságíró-üdülőben megismerkedik Radákovich Máriával, akivel szerelmi viszonyt folytat.

1936-ban hal meg.

Nagy hatással van rá az új tudomány, a pszichológia (lélektan), melynek képviselője a bécsi orvos, Sigmund Freud.

A testet a lélek bajai is megbetegíthetik. Ennek okait kell kikutatni, a betegnek mindent el kell mesélnie a pszichológusnak, ez a mélyinterjú. A tudatos énünk viszont a fájdalmas élményeket elnyomja, így nehéz a probléma feltárása. Freud szerint a lelki problémák a szexuális problémákra és a gyerekkori gondokra vezethetők vissza. Elsősorban a gyermekkori traumákat kell feltárni, kibeszélni.

Az álmok értelmezése segít az elnyomott problémák feltárásában, mert ekkor az emberi agy tudatos fele pihen, és az érzelmekért felelős másik agyfélteke veszi át a "hatalmat".

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mecbux.blog.hu/api/trackback/id/tr888297262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása