Tanuljunk tanulni!

Mecbux

Mecbux

Online faliújság

2022. június 23. - monimerczel

Az online faliújság változatosan alkalmazható az oktatásban. Két oldalt használok évek óta: a padlet.com és a lionoit.com oldalakat.

A padlet az új felhasználóknak sajnos már csak korlátozott számú faliújság készítésére ad lehetőséget ingyenesen, a régi felhasználók viszont korlátlan számút készíthetnek. Kiválaszthatjuk, hogy milyen típusú, elrendezésű faliújságot szeretnénk készíteni, megadhatjuk a kívánt hátteret, sőt magunk is feltölthetünk a képeink közül háttérnek valót. A jobb alsó, színes körre kattintva hozhatunk létre/tűzhetünk ki cédulákat, ezek utólag szerkeszthetők, színt választhatunk, képet, linket, szöveget illeszthetünk be. 

A tanár kiteheti saját anyagát, de én jobban szeretem, ha az osztály/csoportok közösen dolgoznak az általam előkészített felületen. Ilyenkor a szerkeszthetővé kell tenni a padletet mindenki számára, illetve beállítható a hozzászólások mértéke is (kritizálás, csúnya beszéd elkerülésére). A lenti példa egy önálló diákmunka, egy témazáró előtti összefoglaláshoz készített idővonal. https://padlet.com/monimerczel/jjk1ftagjku5qska

Egy szakmai napon ezt a felületet használtam tartalomjegyzékként, vázlatként a szövegértés fejlesztésének digitális segítése témakörében: https://padlet.com/monimerczel/vh0aj5h7dvdd

A linoit is hasonlóan működik, ezt kifejezetten csoportmunkára szoktam használni: a kitett példa egy pályaorientációs anyaggyűjtés ötödikeseknek. A cédulák színét témamegjelölésre is lehet használni, a színárnyalatokkal az altémákat jelölöm. Azok a gyerekek, akiknek képi tanulási stílus hatékonyabb, különösen eredményesen használhatják. A tanárnak ráadásul lehetősége van megjegyzéseket, javítási lehetőségeket hozzáírnia gyerekek céduláihoz.  http://linoit.com/users/monimerczel/canvases/P%C3%A1lyaorient%C3%A1ci%C3%B3s%20nap

Az online faliújságok stabil internetkapcsolattal valós idejű együttműködést is lehetővé tesznek egy csoportmunka során, közben a tanár követni/ellenőrizni tudja a csoportok tevékenységét, az oldal bővítését a saját gépéről.

Az online faliújságokat használhatjuk linkgyűjteményként vagy feladatkiosztáshoz esetleg az elkészült diákmunkák összegyűjtéséhez... Ide szoktam kitenni a választható feladatokat,kiselőadás-témákat, a gyerekek lecsapnak egy-egy témára, a megjegyzésbe beírják a nevüket, jelezve a terület lefoglalását. 

A kép forrása: https://www.documenta-pannonica.hu/targy/faliujsag-csakanydoroszlorol/

A bejegyzés trackback címe:

https://mecbux.blog.hu/api/trackback/id/tr10017865091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása