Tanuljunk tanulni!

Mecbux

Mecbux

Formatív értékelés online

avagy túl a redmentán

2022. augusztus 11. - monimerczel

A formatív értékelés  lehetőségeivel, előnyeivel többnyire tisztában vagyunk, amelynek fontos eleme, hogy a gyerekek rendszeresen monitorozzák tudásukat, azonnali visszacsatolást kapjanak ismereteikről.  Most két online feladatszerkesztő oldalt mutatok be, amelyeket a jól ismert redmenta mellett szoktam használni.

Az https://app.wizer.me  felület nagyon hasonlít a redmentához, ám annál színesebb, tetszetősebb a megjelenése, számunkra is sok lehetőséget kínál fel a csinosítgatásra, ami talán elhanyagolható lenne, ha ez lenne a wizer.me egyetlen jó tulajdonsága. 

Itt is kotorászhatunk mások feladatlapjaiban, rengeteg inspiráló ötletet gyűjthetünk. a sajátjainkat mappába rendezve áttekinthetőbbé tehetjük, jól kapcsolódik az edmondohoz, canvahoz vagy a google classromhoz.

Számomra azért vonzó ez az oldal, mert sokkal több feladattípust készíthetünk: a hagyományos feleletválasztás, kiegészítés, párosítás mellett csoportosításra, a feltöltött képen elhelyezett pontokon válaszbeírásra stb is van lehetőség. 

Próbadolgozatként, gyakorlásként jól használható, mivel a regisztrált gyerekek beadott munkáit nemcsak ellenőrizhetjük, de megjegyzést is fűzhetünk a feladatokhoz. Íme egy példa a mondatelemzés témájában 7. évfolyamosoknak: https://app.wizer.me/learn/AUTI9U

A fizetős verziót használók természetesen ennél több lehetőséggel rendelkeznek.

A wizer.me nagyon egyszerű kisterstvére a https://b.socrative.com/teacher  oldal, amelyet óra eleji röpdolgozatok íratására vagy gyakorlásra is szoktam használni. A tanári (https://b.socrative.com/teacher) oldalon létrehozunk egy "szobát" (a pro verzióban akár többet is), itt készíthetjük el a feladatlapjainkat. Csak három feladattípusra van lehetőség: feleletválasztás, igaz-hamis, rövid válasz. De ez sokszor épp elegendő. Emellett kilépőkártyaként is használhatjuk az oldalt. A szobában aktivizálni kell a megíratni kívánt feladatsort a "launch" fülön (egyszerre csak egyre van lehetőség az ingyenes verzióban).

A gyerekek a https://b.socrative.com/login/student/  oldalon lépnek be a felületre (androidos vagy ios-es eszközökön le kell tölteni a socrative alkalmazást). Beírják a szoba nevét majd a saját nevüket, és már dolgozhatnak is a feladalapon. Eközben a tanár a saját eszközén követni tudja a feladatok megoldását a tanári változatban. A munka végeztével lezárhatjuk a feladatlapot, de akár nyitva is hagyhatjuk további gyakorlásra. Íme egy példa a mellérendelő összetett mondatok témájában: https://b.socrative.com/login/student/  Room name: diadal.

Van még egy-két érdekesség mindkét oldalon, érdemes tanulmányozni mindkettőt.

A kép forrása: https://lol24.com/fotki/rysunkowe/wynalezienie-kola-vs-telewizji-6274

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mecbux.blog.hu/api/trackback/id/tr1617906027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása